Piernik z bananami
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
5 jajek
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
garść orzechów
Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku ucieramy
dajemy starte banany przesianą mąkę z proszkiem kakao przyprawę do piernika
ciasto mieszamy dajemy do formy keksowej
dajemy starte banany przesianą mąkę z proszkiem kakao przyprawę do piernika
ciasto mieszamy dajemy do formy keksowej
wyłożonej papierem do pieczenia
wierzch posypujemy krojonymi migdałami
wierzch posypujemy krojonymi migdałami
piernik pieczemy w 180 st 50 minut
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą