Ciasto z musem i galaretką kawową
Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus
3/4 litra śmietany 30 %
2 łyżki likieru kawowego
4 łyżki kawy cappuccino
4 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
Galaretka kawowa
2 szklanki zaparzonej mocnej kawy
4 łyżeczki cukru
5 łyżeczek żelatyny
do wrzącej kawy dodajemy cukier żelatynę
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę proszek
ciasto delikatnie mieszamy
ciasto delikatnie mieszamy
wykładamy do formy 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 35 minut w 170 st
Mus
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
pieczemy około 35 minut w 170 st
Mus
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy żelatynę kawę alkohol masę mieszamy
na biszkopt wykładamy masę wierzch polewamy tężejącą kawą
na biszkopt wykładamy masę wierzch polewamy tężejącą kawą