Składniki
1 kg ziemniaków
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka słonecznika łuskanego
sól pieprz
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cebula
3 ząbki czosnku
smalec
Sos
1/2 kg pieczarek
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki śmietany
sól pieprz
Wykonanie:
obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach
dodajemy słonecznik płatki owsiane sól pieprz mąkę czosnek cebulę
masę ziemniaczaną mieszamy ciasto zostawiamy na 1/2 godziny
smażymy placki na oleju na złoty kolor z obu stron
podajemy z sosem pieczarkowym
Sos
pieczarki kroimy podsmażamy z cebulą chwilę dusimy
doprawiamy solą pieprzem dodajemy
koncentrat pomidorowy sos zagotowujemy