
Składniki
4 łyżki cukru
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus
2 szklanki musu jabłkowego
1 galaretka cytrynowa
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki kokosu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesiana z proszkiem ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na blaszkę 25 x 20 wyłożoną papierem
pieczemy w 180 st około 20 minut
Mus
mus jabłkowy podgrzewamy dosypujemy galaretkę mieszamy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy płynna żelatynę masę mieszamy
na ciasto dajemy zimny mus jabłkowy a na niego bitą śmietanę
wierzch ciasta posypujemy prażonymi wiórkami kokosu
[kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor]