
Tort migdałowy
Składniki:
8 jajek
3/4 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
3/4 litra śmietany kremówki
6 łyżek cukru pudru
3 serki homogenizowane
7 łyżeczek żelatyny
1 łyżka kakao
1 słoiczek dżemu morelowego
5 dkg płatków migdałowych
Poncz:
100 ml wody
2 łyżki cukru pudru
1 kieliszek likieru np. Amaretto
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
mąkę przesianą z proszkiem mielone migdały
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa:
żelatynę zalewamy 1/2 wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dolewamy zimną ale płynną żelatynę
mieszamy z serkami
5 łyżek masy odkładamy dodajemy kakao masę mieszamy
upieczony biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem
biszkopt smarujemy dżemem masą krążki składamy
masą kakaową dajemy do worka cukierniczego dekorujemy tort
posypujemy płatkami migdałowymi