Ciasto " Łabędzi puch"
Składniki:
7 jajek
7 łyżek mąki
7 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
2 bułki
2 szklanki mleka
30 dkg masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
5 dkg kokosu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po łyżce mąki przesianej z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
Składniki:
7 jajek
7 łyżek mąki
7 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
2 bułki
2 szklanki mleka
30 dkg masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
5 dkg kokosu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po łyżce mąki przesianej z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem
gotujemy mleko dodajemy pokruszone bułki
Krem
gotujemy mleko dodajemy pokruszone bułki
masę mieszamy studzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy po łyżce zimnej masy bułczanej
ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem dajemy krem
przykrywamy biszkoptem smarujemy kremem
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem dajemy krem
przykrywamy biszkoptem smarujemy kremem
wierzch posypujemy prażonym kokosem
[kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor]
[kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor]