Tarta z owocami
Składniki:
20 dkg mąki pszennej
10 dkg masła
odrobina soli
1 łyżka zimnej wody
3 łyżki cukru pudru
Nadzienie
2 galaretki malinowe
25 dkg malin
10 dkg borówek
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
do mąki ścieramy zimne masło na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier zimną wodę zarabiamy ciasto dajemy do lodówki na 1 godzinę
po tym czasie formę wykładamy ciastem spód oraz boki
pieczemy w 190 st na złoty kolor
Nadzienie
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
owoce płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy
na upieczone ciasto dajemy owoce zalewamy tężejącą galaretką
dajemy do lodówki na kilka godzin
tartę krótko przed podaniem dekorujemy rozetkami z bitej śmietany