Sernik ze śliwkami
Składniki:
okrągłe biszkopty
2 serki mascarpone
1/2 litra śmietany 30 %
6 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
dekoracja : prażone migdały starta czekolada
Śliwki
1/2 kg śliwek
4 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestki zasypujemy cukrem gotujemy 10 minut
dodajemy rozmieszaną mąkę dosypujemy żelatynę
masę mieszamy studzimy
Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy cukrem na sztywno
dajemy serek płynną żelatynę masę mieszamy
tortownicę 14 cm wykładamy folią spożywczą
układamy biszkopty a na nie śliwki na śliwki wykładamy masę serową
sernik dajemy do lodówki na kilka godzin
wierzch posypujemy prażonymi migdałami i starą czekoladą
[pokrojone migdały prażymy na suchej patelni]
wierzch posypujemy prażonymi migdałami i starą czekoladą
[pokrojone migdały prażymy na suchej patelni]