Zupa z bobu
Składniki:
1.5 litra wywaru z kurczaka
1 marchewka
kilka liści selera
1 kg bobu
4 łyżki bobu zostawiamy do dekoracji
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
sól pieprz majeranek
Wykonanie:
1 łyżka soku z cytryny
sól pieprz majeranek
Wykonanie:
Wywar
opłukany korpus z kurczaka dajemy do dużego garnka
zalewamy 2 litrami zimnej wody gotujemy 3 godziny na małym ogniu
po tym czasie solimy dodajemy marchewkę liście selera por
gotujemy 40 minut wywar przecedzamy
opłukany bób gotujemy w osolonej wodzie 20 minut obieramy ze skóry
cebule czosnek kroimy podsmażamy na maśle
zalewamy wywarem dodajemy bób
doprawiamy solą pieprzem sokiem z cytryny majerankiem
zupę miksujemy
cebule czosnek kroimy podsmażamy na maśle
zalewamy wywarem dodajemy bób
doprawiamy solą pieprzem sokiem z cytryny majerankiem
zupę miksujemy