Calzone pieróg ze szpinakiem
Składniki:
40 dkg mąki pszennej
3 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
1 jajko
3 łyżki oleju
Farsz
1/2 kg szpinaku świeżego
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 cebula
20 dkg sera żółtego
sól pieprz gałka muszkatowa
Wykonanie:
z drożdży cukru letniego mleka mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn olej sól wyrabiamy
ciasto dajemy w ciepłe miejsce na 30 minut
Farsz
szpinak podsmażamy z cebulą doprawiamy solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem
dodajemy starty ser gałkę muszkatową farsz mieszamy
ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy dajemy farsz zlepiamy brzegi
smarujemy rozkłóconym jajkiem pieczemy w 200 st około 35 minut