Rolada makowa ze śmietaną
Składniki:
6 jajek
4 łyżki mąki
3 łyżki maku mielonego
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dajemy mąkę z makiem i proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na blachę 25x 35cm wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 15 minut w 180 st na złoty kolor
pieczemy 15 minut w 180 st na złoty kolor
gorący biszkopt zwijamy w rulon studzimy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt odwijamy z papieru wykładamy śmietaną roladę zwijamy
biszkopt odwijamy z papieru wykładamy śmietaną roladę zwijamy
dajemy do lodówki na 2 godziny
wierzch posypujemy cukrem pudrem