Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej
25 dkg masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg czereśni
Beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
mąkę siekamy z masłem
dodajemy jajko i żółtka śmietanę oraz proszek wrabiamy
ciasto owijamy w folię dajemy do lodówki na 30 minut
Czereśnie płuczemy pod bieżącą wodą wydrążamy pestki osuszamy
kruche ciasto dajemy na blachę 25 x 30
Czereśnie płuczemy pod bieżącą wodą wydrążamy pestki osuszamy
kruche ciasto dajemy na blachę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto układamy czereśnie
na ciasto układamy czereśnie
pieczemy około 30 minut w 170 stopni
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mąkę masę delikatnie mieszamy
pianę wykładamy na podpieczony ciasto
pianę wykładamy na podpieczony ciasto
zapiekamy na złoty kolor około 15 minut