Gołąbki z ziemniakami
Składniki:
1 główka kapusty
Farsz
1 kg ziemniaków
30 dkg pieczarek
1 cebula
sól pieprz czosnek papryka słodka
2 łyżki masła
2 szklanki bulionu
Wykonanie:
z opłukanej kapusty wycinamy głąb gotujemy w wrzącej osolonej wodzie
oddzielamy kolejno liście z kapusty
Farsz
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
odcedzamy przepuszczamy przez praskę
cebulę pieczarki kroimy
cebulę pieczarki kroimy
podsmażamy na maśle łączymy z ziemniakami
doprawiamy solą pieprzem czosnkiem papryką
doprawiamy solą pieprzem czosnkiem papryką
farsz mieszamy
na liść kapusty nakładamy farsz ściśle zwijamy gołąbki
dajemy do garnka podlewamy 2 szklankami bulionu
dusimy 30 minut pod przykryciem na małym ogniu
na liść kapusty nakładamy farsz ściśle zwijamy gołąbki
dajemy do garnka podlewamy 2 szklankami bulionu
dusimy 30 minut pod przykryciem na małym ogniu