Ciasto jagodowy puch
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
Masa
2 szklanki jagód
1/2 szklanki cukru pudru
3 serki homogenizowane
(po 150 g)
8 łyżeczek żelatyny
1/2 litra śmietany kremówki
1/2 czekolady
płatki migdałowe
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 25 minut
Jagody
jagody płuczemy na sitku osuszamy
Masa
żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wodzy
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno mieszamy z płynną żelatyną
dodajemy serek jagody masę mieszamy
na biszkopt wykładamy masę posypujmy płatkami migdałowymi
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą