Tort bezowy
Składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki octu
szczypta soli
Krem
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
Mus
1 szklanka musu z brzoskwiń lub innych owoców
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
Dekoracja
2 połówki brzoskwiń
kilka bez
Wykonanie:
białka ubijamy z cukrem na sztywno
Składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki octu
szczypta soli
Krem
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
Mus
1 szklanka musu z brzoskwiń lub innych owoców
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
Dekoracja
2 połówki brzoskwiń
kilka bez
Wykonanie:
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mąkę ocet masę mieszamy
przekładamy do worka cukierniczego z końcówką rozetki
przekładamy do worka cukierniczego z końcówką rozetki
z ciasta wyciskamy spirale 2 placki na papier do pieczenia
brzeg robimy wyższy dodatkowo w postaci rozetek
suszymy w piekarniku w 120 st 30 minut później 2 godziny w 100 st
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
suszymy w piekarniku w 120 st 30 minut później 2 godziny w 100 st
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
Mus
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody wrzącej wody dokładnie mieszamy z musem
na krążek bezowy wykładamy mus bitą śmietanę dajemy krążek bezowy
wierzch dekorujemy cząstkami brzoskwiń rozetkami śmietany układamy bezy
Mus
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody wrzącej wody dokładnie mieszamy z musem
na krążek bezowy wykładamy mus bitą śmietanę dajemy krążek bezowy
wierzch dekorujemy cząstkami brzoskwiń rozetkami śmietany układamy bezy