Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej wody
sól
Farsz
1/2 kg truskawek
4 łyżki cukru
2 łyżki kisielu
opłukane truskawki osuszamy kroimy
opłukane truskawki osuszamy kroimy
oprószamy kisielem i cukrem
Wykonanie:
do przesianej mąki dajemy sól olej ciepłą wodę
wyrabiamy ciasto na gładka kule
Wykonanie:
do przesianej mąki dajemy sól olej ciepłą wodę
wyrabiamy ciasto na gładka kule
ciasto na pierogi powinno być elastyczne
ciasto wałkujemy cienkie placki wycinamy szklanką krążki
nakładamy truskawki zlepiamy można zrobić pierogi formą
gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu
pierogi podajemy ze śmietaną i cukrem lub stopionym masłem
nakładamy truskawki zlepiamy można zrobić pierogi formą
gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu
pierogi podajemy ze śmietaną i cukrem lub stopionym masłem