
Ciasto z masą jagodową
Składniki:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
6 łyżeczek żelatyny
40 dkg jagód
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę,
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st 25 minut
Jagody
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy płynną żelatynę
[1/2 szklanki wrzącej wody zalewamy żelatynę
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia]
śmietanę łączymy z jagodami masę wykładamy na biszkopt
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
śmietanę łączymy z jagodami masę wykładamy na biszkopt
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin