
Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 kostka masła
1.5 łyżeczki sody
Masa:
1/2 litra śmietany 30 %
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka agrestowa
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
mąkę z sodą mieszamy z cukrem dodajmy miód jajka masło śmietanę
ciasto wyrabiamy dzielimy 2 placki
pieczemy około 20 minut w 180 st
Masa
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
galaretkę wiśniową i agrestową rozpuszczamy każdą osobno
w 1,5 szklanki wody studzimy kroimy w dużą kostkę
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
Masa
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
galaretkę wiśniową i agrestową rozpuszczamy każdą osobno
w 1,5 szklanki wody studzimy kroimy w dużą kostkę
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową
masę mieszamy z pokrojonymi galaretkami
na ciasto wykładamy masę z galaretkami przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy masą posypujemy płatkami migdałowymi
Ciasto idealne na drugi dzień
masę mieszamy z pokrojonymi galaretkami
na ciasto wykładamy masę z galaretkami przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy masą posypujemy płatkami migdałowymi
Ciasto idealne na drugi dzień