Szynka z jarzynami w galarecie
Składniki:
1 puszka groszku zielonego
1 marchewka ugotowana
15 dkg szynki
kilka różyczek brokułu
1/2 litra rosołu
1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
5 łyżeczek żelatyny
Masa majonezowa
1 szklanka majonezu
2 łyżeczki żelatyny
żelatynę zalewamy paroma łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
żelatynę łączymy z majonezem
Wykonanie:
brokuł dzielimy na różyczki gotujemy 7 minut w osolonej wodzie
żelatynę dodajemy do wrzącego bulionu mieszamy
doprawimy solą pieprzem sokiem z cytryny czosnkiem
formę wykładamy folią spożywczą
dajemy odsączony groszek jarzyny szynkę
zalewamy żelatyną dajemy do lodówki na godzinę
po tym czasie wykładamy masę majonezową
galaretkę dajemy do lodówki na kilka godzin
Składniki:
1 puszka groszku zielonego
1 marchewka ugotowana
15 dkg szynki
kilka różyczek brokułu
1/2 litra rosołu
1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
5 łyżeczek żelatyny
Masa majonezowa
1 szklanka majonezu
2 łyżeczki żelatyny
żelatynę zalewamy paroma łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
żelatynę łączymy z majonezem
Wykonanie:
brokuł dzielimy na różyczki gotujemy 7 minut w osolonej wodzie
żelatynę dodajemy do wrzącego bulionu mieszamy
doprawimy solą pieprzem sokiem z cytryny czosnkiem
formę wykładamy folią spożywczą
dajemy odsączony groszek jarzyny szynkę
zalewamy żelatyną dajemy do lodówki na godzinę
po tym czasie wykładamy masę majonezową
galaretkę dajemy do lodówki na kilka godzin