
Składniki:
1 kg mąki
8 żółtek
3/4 szklanki cukru
10 dkg masła
10 dkg drożdży
1.5 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu
1 cukier waniliowy
odrobina soli
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
drożdże łączymy z łyżką mąki cukru i letniego mleka
mieszamy rozczyn zostawiamy na 15 minut
do mąki dajemy rozczyn letnie mleko żółtka utarte z obiema cukrami
ciasto dokładnie wyrabiamy
na koniec dolewamy stopione masło oraz spirytus
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy szklanka krążki
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy szklanka krążki
dajemy do wyrośnięcia na 20 minut
pączki smażymy w dużej ilości oleju na złoto brązowy kolor
wyjmujemy na ręcznik kuchenny
Śmietana
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dajemy do worka cukierniczego z końcówką rozetki
pączki kroimy na pół przekładamy bitą śmietaną
wierzch posypujemy cukrem pudrem
pączki smażymy w dużej ilości oleju na złoto brązowy kolor
wyjmujemy na ręcznik kuchenny
Śmietana
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dajemy do worka cukierniczego z końcówką rozetki
pączki kroimy na pół przekładamy bitą śmietaną
wierzch posypujemy cukrem pudrem