
Ciasto makowe z masą budyniową
Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonego maku
1/2 kostki masła
Masa
1/2 litra mleka
2 budynie
1.5 kostki masła
1 szklanka cukru
3 łyżki alkoholu
1 dżem z czarnej porzeczki
1/2 startej czekolady
Wykonanie:
masło z cukrem ucieramy na puszystą masę dodajemy
po jednym jajku mak mąkę przesianą z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut
Masa
budynie gotujemy na mleku studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy alkohol po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem
Ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem masą nakrywamy ciastem
wierzch smarujemy masą posypujemy startą czekoladą