Pstrąg w galarecie
Składniki:
1 pstrąg
1 cytryna
dekoracja
kukurydza groszek zielona pietruszka
Wwar
włoszczyzna : marchew pietruszka por cebula
sól pieprz
2 ziele angielskie
1 liść laurowy
jarzyny zalewamy 1 litrem wody solimy gotujemy godzinę
z liście laurowy zielem angielskim
Galareta
1/2 litra wywaru z ryby
5 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
oczyszczonego pstrąga gotujemy w wywarze jarzynowym
na wolnym ogniu 20 minut delikatnie wyjmujemy studzimy wywar przecedzamy
doprawiamy pieprzem zmiażdżonym czosnkiem sokiem z cytryny
dajemy żelatynę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia przecedzamy
na półmisek dajemy galaretę czekamy aż zastygnie
układamy rybę w całości polewamy pozostałą galaretą dekorujemy dajemy do lodówki