Żurek z jajkiem
Składniki:
1,5 litra wywaru np rosołu
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól pieprz majeranek
4 jajka
1/3 szklanki śmietany
Zakwasu na żur przepis tutaj
Wykonanie:
jajka gotujemy na twardo obieramy kroimy w cząstki
cebule i boczek kroimy w kostkę podsmażamy dodajemy do wywaru dolewamy zakwas żuru
doprawiamy solą pieprzem majerankiem zmiażdżonym czosnkiem
żurek zagotowujemy dolewamy śmietanę podajemy z jajkami
Składniki:
1,5 litra wywaru np rosołu
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól pieprz majeranek
4 jajka
1/3 szklanki śmietany
Zakwasu na żur przepis tutaj
Wykonanie:
jajka gotujemy na twardo obieramy kroimy w cząstki
cebule i boczek kroimy w kostkę podsmażamy dodajemy do wywaru dolewamy zakwas żuru
doprawiamy solą pieprzem majerankiem zmiażdżonym czosnkiem
żurek zagotowujemy dolewamy śmietanę podajemy z jajkami