Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnek
sól pieprz
1 bułeczka
Sos
5 pomidorów
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól pieprz bazylia
Wykonanie:
mięso doprawimy solą pieprzem
dodajemy odciśniętą bułeczkę
podsmażoną cebulę jajko zmiażdżony czosnek
masę mięsną dokładnie wyrabiamy formujemy pulpety
gotujemy 20 minut w osolonej wodzie
Sos
pomidory zalewamy wrzącą woda obieramy ze skóry
kroimy na kawałki dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem
podlewamy 2 szklankami wody gotujemy 20 minut
doprawiamy solą pieprzem bazylią
masę mięsną dokładnie wyrabiamy formujemy pulpety
gotujemy 20 minut w osolonej wodzie
Sos
pomidory zalewamy wrzącą woda obieramy ze skóry
kroimy na kawałki dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem
podlewamy 2 szklankami wody gotujemy 20 minut
doprawiamy solą pieprzem bazylią
sos miksujemy