Pizza z brukselką
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej
3/4 szklanki letniej wody
3 łyżki oliwy
3 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
20 dkg szynki
15 dkg sera żółtego
oregano
30 dkg brukselki
Wykonanie:
1 łyżkę mąki wody łyżeczkę cukru oraz drożdże mieszamy
robimy rozczyn zostawiamy na 15 minut
do pozostałej mąki dajemy sól oliwę wodę rozczyn wyrabiamy
ciasto zostawiamy do wyrośnięcia 30 minut
wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
smarujemy koncentratem pomidorowym posypujemy oregano
na cieście układamy brukselkę szynkę
[obraną brukselkę gotujemy 5 minut w osolonej wodzie]
posypujemy startym serem pizzę pieczemy w 180 st 30 minut