Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
25 dkg miodu
2 łyżki smalcu
1 jajko
1 szklanka powidła śliwkowe
1 przyprawa do piernika
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka cukru
orzechy rodzynki
1/3 szklanki mleka
1 łyżka kakao
szczypta soli
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
podgrzewamy miód cukier smalec kakao masę studzimy
mąkę przesiewamy z proszkiem sodą przyprawą do piernika
dodajemy rozpuszczony miód mąkę jajko
ciasto mieszamy dzielimy na 2 części
1 część ciasta dajemy na blaszkę [wyłożoną papierem do pieczenia]
ciasto smarujemy powidłami posypujemy bakaliami orzechami
przykrywamy 2 częścią ciasta
1 część ciasta dajemy na blaszkę [wyłożoną papierem do pieczenia]
ciasto smarujemy powidłami posypujemy bakaliami orzechami
przykrywamy 2 częścią ciasta
pieczemy w 180 st około 1 godziny