Mój kanał na YouTube

Translate

Galaretka z nóżek wieprzowych


Galaretka z nóżek wieprzowych

Galaretka z nóżek wieprzowych

Składniki:
6 nóżek wieprzowych
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól pieprz
2 ząbki czosnku
1 cytryna lub ocet
włoszczyzna : marchew pietruszka seler

Wykonanie:
oczyszczone i umyte nóżki zalewamy wodą zagotowujemy wodę odlewamy
ponownie zalewamy wodą gotujemy 3 godziny na małym ogniu
dodajemy włoszczyznę gotujemy następną godzinę
miękkie nóżki wyjmujemy mięso oddzielamy od kości kroimy
wywar przecedzamy doprawiamy solą pieprzem sokiem z cytryny
dodajemy zmiażdżony czosnek pokrojoną marchewkę
galaretkę przelewamy do pojemnika studzimy
dajemy do lodówki na kilka godzin