
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 śmietan fix
4 łyżki cukru pudru
1 puszka ananasa
2 galaretki cytrynowe
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto mieszamy przekładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem
śmietanę ubijamy z cukrem
pod koniec ubijania dosypujemy śmietan fix masę mieszamy
na biszkopt dajemy śmietanę
układamy krążki ananasa do środka wkładamy żurawinę
całość zalewamy tężejącą galaretką
całość zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin