Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Racuchy drożdżowe z jabłkami


Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki:
1/2 kg mąki
1.5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
odrobina soli
4 dkg drożdży
tłuszcz do smażenia
4 jabłka

Wykonanie:
rozczyn letnie mleko cukier drożdże mieszamy 
rozczyn  dajemy w ciepłe miejsce na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn utarte jajka z cukrem 
ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe
dajemy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości 
do ciasta dodajemy pokrojone jabłka mieszamy
racuchy kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz
zdejmujemy na ręcznik kuchenny
wierzch posypujemy cukrem pudrem