Składniki:
1/2 kg boczku świeżego
1 kg łopatki
20 dkg wątróbki
1 cebula
1 bułka
3 jajka
garść żurawiny
sól pieprz majeranek gałka muszkatowa
1 liść laurowy
2 ziele angielskie
Wykonanie:
łopatkę boczek kroimy na kawałki gotujemy w osolonej wodzie
z liściem laurowym i zielem angielskim
cebule kroimy w kostkę podsmażamy
wątróbkę zaparzamy 5 minut we wrzącej wodzie
łopatkę wątróbkę boczek miksujemy dodajemy jajka odciśniętą bułkę
doprawiamy solą pieprzem gałką muszkatową majerankiem
na koniec dodajemy żurawinę masę mieszamy
przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
pasztet pieczemy godzinę w 190 st
łopatkę wątróbkę boczek miksujemy dodajemy jajka odciśniętą bułkę
doprawiamy solą pieprzem gałką muszkatową majerankiem
na koniec dodajemy żurawinę masę mieszamy
przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
pasztet pieczemy godzinę w 190 st