Paszteciki z mięsem
Składniki:
1.5 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
1 jajko
2 dkg drożdży
1/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
4 łyżki mleka
Farsz:
30 dkg mięsa mielonego
1 surowy ziemniak
1 cebula
sól pieprz
2 ząbki czosnku
1 jajko
Wykonanie:
letnie mleko szczyptę cukru drożdże mieszamy rozczyn
do przesianej mąki dajemy startą margarynę rozczyn jajko sól
wyrabiamy ciasto zostawiamy do podwojenia objętości
Farsz:
mięso surowe łączymy z cebulą zmiażdżonym czosnkiem startym ziemniakiem
doprawiamy solą pieprzem dodajemy jajko
farsz bardzo dokładnie mieszamy
z ciasta wałkujemy prostokąty nakładamy farsz zwijamy rulon
paszteciki kroimy z ukosa 3 cm kawałki smarujemy żółtkiem
pieczemy w 180 st na złoty kolor około 20 minut
paszteciki podajemy na ciepło z barszczem czerwonym przepis tutaj
z ciasta wałkujemy prostokąty nakładamy farsz zwijamy rulon
paszteciki kroimy z ukosa 3 cm kawałki smarujemy żółtkiem
pieczemy w 180 st na złoty kolor około 20 minut
paszteciki podajemy na ciepło z barszczem czerwonym przepis tutaj