Rolada ze śmietaną
Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
1/2 galaretki
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody studzimy kroimy
Wykonanie:
jajka ubijamy na puszystą masę dajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 15 minut w 180 st
ciasto z papierem zwijamy w rulon studzimy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt odwijamy z papieru
biszkopt odwijamy z papieru
smarujemy śmietaną na brzegu dajemy kawałek galaretki
roladę ściśle zwijamy wierzch posypujemy cukrem pudrem
roladę ściśle zwijamy wierzch posypujemy cukrem pudrem


