Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
2 jajka
2 dkg drożdży
1/3 szklanki mleka
szczypta soli
Farsz
30 dkg orzechów włoskich mielonych
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki cukru
cynamon
Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dajemy rozczyn jajka stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
Farsz
orzechy cukier zalewamy śmietaną
gotujemy na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje studzimy
Ciasto wałkujemy na prostokąt
nakładamy masę orzechowa zwijamy roladę
pieczemy w 170 st około godziny
wierzch posypujemy cukrem pudrem
wierzch posypujemy cukrem pudrem