Piernik z rumem
Składniki:
1 kg mąki
1/2 kg miodu
2 szklanki cukru
1/2 szklanki rumu
3 jajka
1/2 kostki masła
2 łyżeczki sody
2 łyżki mleka
1 przyprawa do piernika
płatki migdałowe
Polewa
1 biała czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
masło miód podgrzewamy do ostudzonej masy dodajemy
utarte jajka z cukrem sodę rozpuszczoną w mleku
przesianą mąkę rum bakalie przyprawę do piernika
ciasto dokładnie mieszamy odstawiamy na 4 godziny
po tym czasie ciasto dajemy do formy keksowej
wyłożonej papierem do pieczenia
wierzch posypujemy płatkami migdałowymi
pieczemy w 170 st około 50 minut
piernik należy szybciej upiec będzie smaczniejszy
Podany przepis jest na 2 blaszki piernika


