Mój kanał na YouTube

Translate

Pasztet z mięsa gotowanego


Pasztet z mięsa gotowanego

Składniki:
1.5 kg mięsa gotowane np : z rosołu
1/2 kg świeżego boczku
2 cebule
4 jajka
1 bułka
4 szt ziela angielskiego
3 liści laurowe
sól pieprz tymianek
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa

Włoszczyzna :
1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por
1 szklanka wywaru

Wykonanie:
opłukany boczek kroimy na kawałki 
gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
z włoszczyzną oraz liściem laurowym zielem angielskim
opłukaną wątróbkę gotujemy 5 minut 
bułkę moczymy w mleku odciskamy
wszystkie składniki pasztetu miksujemy 
dajemy jajka podsmażoną cebulę
doprawiamy solą pieprzem gałką zmiażdżonym czosnkiem tymiankiem
masę dokładnie mieszamy z wywarem dajemy do 2 foremek keksowych
wyłożonej papierem do pieczenia 
pasztet pieczemy w 190  st około 1 godziny