Chili con carne
Składniki:
60 dkg mięsa mielonego
1 papryka czerwona
1 cebula
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
sól pieprz czosnek
sucha papryka słodka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki tłuszczu
10 dkg ryżu
Wykonanie:
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z mięsem
doprawiamy solą pieprzem papryką
zalewamy wodą aby mięso było zakryte dusimy 25 minut
dodajemy pokrojoną paprykę odsączoną fasolę kukurydzę koncentrat pomidorowy
zmiażdżony czosnek chili mieszamy gotujemy 5 minut
Ryż
ryż gotujemy tak jak makaron w dużej ilości osolonej wody odcedzamy
chili podajemy z ryżem
dodajemy pokrojoną paprykę odsączoną fasolę kukurydzę koncentrat pomidorowy
zmiażdżony czosnek chili mieszamy gotujemy 5 minut
Ryż
ryż gotujemy tak jak makaron w dużej ilości osolonej wody odcedzamy
chili podajemy z ryżem


