Mój kanał na YouTube

Translate

Biszkopt z galaretką jabłkową

Biszkopt z galaretką jabłkową
Biszkopt z galaretką jabłkową

Składniki:
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy

Jabłka
1.5 kg jabłek
2 galaretki agrestowe
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy
przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 35
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 180 st około 25 minut

Masa:
masło ucieramy z cukrem do białości
dajemy po łyżce kwaśnej śmietany
[składniki powinny mieć temperaturę  pokojową]
ucieramy na puszysty krem

Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy 1/2 szklanki wody cukier gotujemy
dosypujemy suche galaretki jabłka mieszamy
ciasto smarujemy masą wykładamy tężejące jabłka z galaretką
dajemy do lodówki na kilka godzin