Bigos
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1/2 główki kapusty świeżej
60 dkg łopatki
20 dkg boczku
60 dkg wędliny
1 cebula
sól pieprz
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
4 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
kapusty gotujemy w oddzielnych garnkach z przyprawami ziele angielskie liść laurowy
umyte mięso kroimy w kostkę podsmażamy z cebulą
podlewamy wodą dusimy do miękkości
doprawiamy solą pieprzem czosnkiem papryką
doprawiamy solą pieprzem czosnkiem papryką
wędlinę boczek kroimy w kostkę podsmażamy
dodajemy koncentrat pomidorowy zmiażdżony czosnek
bigos mieszamy zagotowujemy podajemy z pieczywem lub ziemniakami.
dodajemy koncentrat pomidorowy zmiażdżony czosnek
bigos mieszamy zagotowujemy podajemy z pieczywem lub ziemniakami.