Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Żurek na wędzonym boczku

Żurek na wędzonym boczku

Żurek na wędzonym boczku

Składniki:
15 dkg boczku wędzonego
3 ziemniaki
1 cebula
2 szklanki zakwasu żurku
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany
majeranek sól pieprz liść laurowy
1.5 litra wywaru z kości

Wykonanie:
ziemniaki kroimy w kostkę zalewamy wywarem
gotujemy 30 minut z liściem laurowym zielem angielskim
dolewamy zakwas z żurku zagotowujemy
dodajemy podsmażony boczek z cebulą doprawiamy
solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem majerankiem

Zakwas na żur
1 szklanka mąki żurek
2 ząbki czosnku
2 szklanki letniej wody

Wykonanie
mąkę łączymy z letnią wodą dodajemy czosnek
zostawiamy na 3-4 dni w ciepłym miejscu
[można dodać skórkę z chleba]