Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Tort serowo migdałowy

Tort serowo migdałowy
Tort serowo migdałowy


Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem serowy
20 dkg sera białego
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanka mleka
10 dkg migdałów

Śmietana do dekoracji
200 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan fix
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno 
dosypujemy śmietan fix mieszamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy 
przekładamy do formy w kształcie serduszka
pieczemy w 170 st około 25 minut

Krem
migdały zalewamy na 10 minut wrząca wodą 
obieramy ze skóry drobno siekamy
żelatynę dajemy do wrzącego mleka 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
ser ucieramy z cukrem 
dodajemy żelatynę bitą śmietanę migdały masę mieszamy 
biszkopt kroimy na pół 
smarujemy masą przykrywamy drugą częścią biszkoptu
wierzch dekorujemy śmietaną migdałami 
tort dajemy do lodówki na 4 godziny