
Tort serowo migdałowy
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem serowy
20 dkg sera białego
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanka mleka
10 dkg migdałów
Śmietana do dekoracji
200 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan fix
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dosypujemy śmietan fix mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
ciasto delikatnie mieszamy
przekładamy do formy w kształcie serduszka
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
migdały zalewamy na 10 minut wrząca wodą
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
migdały zalewamy na 10 minut wrząca wodą
obieramy ze skóry drobno siekamy
żelatynę dajemy do wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
ser ucieramy z cukrem
dodajemy żelatynę bitą śmietanę migdały masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół
smarujemy masą przykrywamy drugą częścią biszkoptu
wierzch dekorujemy śmietaną migdałami
tort dajemy do lodówki na 4 godziny


