Tort "Serduszko z masą serową"Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Masa
25 dkg serka mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1 puszka brzoskwiń
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżki startej białej czekolady
Śmietana
400 ml śmietany
3 śmietan fix
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy
do formy serduszko pieczemy 35 minut w 180 st
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
ser łączymy z cukrem płynną żelatyną dodajemy śmietanę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą
dajemy kawałeczki brzoskwiń przykrywamy biszkoptem
wierzch tortu polewamy rozpuszczoną czekoladą
Polewa
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
dolewamy 3 łyżki śmietanki podgrzewamy
dekorujemy bitą śmietaną posypujemy startą czekoladą
Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy śmietan fix
mieszamy przekładamy do worka cukierniczego z końcówką rozetki


