Składniki:
8 jajek
2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 szklanka cukru
3 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 szklanka orzechów włoskich mielonych
2 kostki masła
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka śmietany 30 %
4 łyżki rumu
1 słoik dżemu brzoskwiniowego
1/2 szklanki mielonych orzechów oraz kilka połówek
Krem mleczny
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mleka w proszku
3 łyżki cukru pudru
składniki kremu dokładnie ucieramy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
mielone orzechy bułkę tartą proszek do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy 25 cm wyłożonej papierem
pieczemy 40 minut w 170 st
Krem
gotujemy śmietanę zalewamy orzechy
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy zimną papkę orzechową kakao rum
dodajemy zimną papkę orzechową kakao rum
masę dokładnie mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki 1 krążek smarujemy dżemem
pozostałe krążki smarujemy masą
biszkopt kroimy na 3 krążki 1 krążek smarujemy dżemem
pozostałe krążki smarujemy masą
wierzch tortu smarujemy masą rozetki robimy z masy


