Rosół z domowym makaronem
Składniki:
1 korpus z kurczaka
30 dkg żeberek wołowych
kości ze schabu
sól pieprz maggi
zielona pietruszka
Włoszczyzna
1 marchewka
kawałek selera por
1 pietruszka
Wykonanie:
umyte mięso dajemy do garnka 3 litrowego z zimną wodą
gotujemy z jarzynami na małym ogniu około 3 godzin
doprawiamy solą pieprzem maggi
rosół przecedzamy mięso obieramy z kości
mięso może służyć jako farsz do krokietów
rosół podajemy z makaronem własnego wyrobu
Makaron
25 dkg mąki
2 jajka
1 łyżeczka masła
sól
Wykonanie:
składniki makaronu łączymy wyrabiamy na lśniącą kule
ciasto cienko wałkujemy przesuszamy kilka minut
kroimy nożem lub przepuszczamy przez maszynkę
makaron gotujemy 2 minuty w dużej ilości osolonej wody
po wypłynięciu płuczemy na sitku zimną wodą
rosół podajemy z makaronem własnego wyrobu
Makaron
25 dkg mąki
2 jajka
1 łyżeczka masła
sól
Wykonanie:
składniki makaronu łączymy wyrabiamy na lśniącą kule
ciasto cienko wałkujemy przesuszamy kilka minut
kroimy nożem lub przepuszczamy przez maszynkę
makaron gotujemy 2 minuty w dużej ilości osolonej wody
po wypłynięciu płuczemy na sitku zimną wodą


