Składniki:
30 dkg mąki razowej
2 dkg drożdży
1/2 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Nadzienie
4 pomidory
pomidory zalewamy wrzątkiem obieramy ze skóry
1/2 papryki czerwonej
duża garść zielonych oliwek
1/2 cebuli
20 dkg sera mozzarella
Sos:
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
4 łyżki jogurtu
sól pieprz
składniki sosu łączymy
Wykonanie:
drożdże cukier letnią wodę mieszamy
rozczyn odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce
do mąki dodajemy rozczyn sól oliwę wyrabiamy zostawiamy 30 minut
ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
a na nie układamy pokrojone pomidory paprykę oliwki cebulę
oprószamy solą pieprzem bazylią posypujemy startym serem
pieczemy 25 minut w 180 st pizzę podajemy z sosem
do mąki dodajemy rozczyn sól oliwę wyrabiamy zostawiamy 30 minut
ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
a na nie układamy pokrojone pomidory paprykę oliwki cebulę
oprószamy solą pieprzem bazylią posypujemy startym serem
pieczemy 25 minut w 180 st pizzę podajemy z sosem


