
Piernik bez miodu
Składniki:
2.5 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka kwaśnego mleka
1/2 szklanki oleju
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
4 łyżki krojonych migdałów
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem do białości
1 łyżka kakao
4 łyżki krojonych migdałów
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem do białości
dodajemy przesianą mąkę z sodą proszkiem kakao cynamonem
dajemy dżem dolewamy mleko olej
dajemy dżem dolewamy mleko olej
ciasto dokładnie mieszamy wykładamy do formy keksowej
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około godziny
wierzch piernika dajemy polewę posypujemy krojonymi migdałami
Polewa czekoladowa:
1/2 czekolady
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy
wierzch piernika dajemy polewę posypujemy krojonymi migdałami
Polewa czekoladowa:
1/2 czekolady
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy


