Składniki:
20 dkg makaronu lasagne
20 dkg sera żółtego
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 puszka pomidorów
2 łyżki tłuszczu
sól pieprz bazylia
4 ząbki czosnku
Sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
sól gałka muszkatowa
Wykonanie:
mielone mięso podsmażamy z cebulą dodajemy pomidory
doprawiamy solą pieprzem bazylią
podlewamy 2 szklankami wody
podlewamy 2 szklankami wody
dusimy 20 minut pod przykryciem
Sos
masło dajemy na patelnie mieszamy z mąką
Sos
masło dajemy na patelnie mieszamy z mąką
zalewamy wrzącym mlekiem cały czas mieszamy
doprawiamy solą gałką muszkatołowa
Do naczynia żaroodpornego dajemy sos mięsny
doprawiamy solą gałką muszkatołowa
Do naczynia żaroodpornego dajemy sos mięsny
układamy makaron zalewamy sosem
dajemy warstwę mięsa makaronu sos i tak kolejne warstwy
na konie sos beszamelowy posypujemy startym serem
dajemy warstwę mięsa makaronu sos i tak kolejne warstwy
na konie sos beszamelowy posypujemy startym serem
pieczemy 45 minut w 180 st


