Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Karpatka"


Ciasto "Karpatka"
Ciasto "Karpatka"


Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
6 jajek
1,5 szklanki wody
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie ciasta:
wodę z margaryną gotujemy dosypujemy mąkę
całość bardzo dokładnie mieszamy gotujemy około 3 minuty
do studzonego ciasta dodajemy po 1 jajku ucieramy
na koniec dodajemy proszek masę mieszamy
ciasto dajemy na 2 blaszki  25 x 20 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 30 minut w 180 st

Masa
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:
budyń gotujemy na mleku studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu 
całość ucieramy na puszysty krem
ciasto smarujemy kremem składamy
wierzch posypujemy obficie cukrem pudrem