Ciasto z polewą orzechową
Składniki:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 180 st 20 minut
biszkopt polewamy polewą orzechową
zapiekamy następne 20 minut
Polewa orzechowa:
30 dkg orzechów krojonych
10 dkg kokosu
1/2 kostki masła
3 łyżki miodu
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
masło orzechy kokos miód cukier smażymy dodajemy mleko polewę zagotowujemy
Masa kawowa:
1 kostka masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
kieliszek alkoholu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kakao
1/2 szklanki mielonych orzechów
jajka ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę studzimy dodajemy kawę kakao mieszamy
masło ucieramy do białości dodajemy alkohol masę jajeczną ucieramy na puszysty krem
biszkopt smarujemy masą posypujemy mielonymi orzechami
Polewa orzechowa:
30 dkg orzechów krojonych
10 dkg kokosu
1/2 kostki masła
3 łyżki miodu
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
masło orzechy kokos miód cukier smażymy dodajemy mleko polewę zagotowujemy
Masa kawowa:
1 kostka masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
kieliszek alkoholu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kakao
1/2 szklanki mielonych orzechów
jajka ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę studzimy dodajemy kawę kakao mieszamy
masło ucieramy do białości dodajemy alkohol masę jajeczną ucieramy na puszysty krem
biszkopt smarujemy masą posypujemy mielonymi orzechami


